11 voordelen van laadpalen voor VvE beheerders

Waarom is het voor VvE-beheerders een goed plan om laadpalen te installeren in hun appartementencomplex? Of anders gezegd: welke voordelen levert het jullie VvE op als er laadpalen voor elektrische auto’s worden geïnstalleerd?

Voor veel VvE’s is laadstations kopen geen dagelijkse kost…

Laadsnel.nl krijgt de bovenstaande vraag best vaak gesteld. Wij leveren veel aan VvE’s en zorgen ook voor het onderhoud van auto-laadoplossingen. Maar ook bedrijven en woonboulevards behoren tot onze clientèle.

Er zit wel verschil tussen deze soorten klanten: een VvE moet de belangen behartigen van álle leden van de vereniging. Dat is bij bedrijven vaak niet zo. Dat maakt het kopen en installeren van laadpalen door een VvE complexer. Daarbij is de aanschaf van laadoplossingen geen dagelijkse kost voor veel beheerders van VvE’s.

Antwoorden die de keuze makkelijker maken

De vragen die veel VvE’s stellen zijn dus anders van aard, dan die van vastgoedinvesteerders of bedrijven. Dat begrijpen wij bij Laadsnel.nl en daar hebben wij veel ervaring mee! Wij delen daarom graag goede, praktische informatie. Zo maken wij de keuze voor jullie als VvE-beheerders gemakkelijker.

In dit artikel beantwoorden wij deze veelgestelde vraag van VvE-beheerders. Laten we nu eerst beginnen met het benoemen van de pluspunten van laadpalen in parkings en op parkeerterreinen van VvE’s!

Wij hebben veel meer blogartikelen-over-laadoplossing-VvE. Elk artikel beantwoordt een vraag die wij in de dagelijkse praktijk tegenkomen.

De 11 voordelen van laadstations voor VvE-beheerders

Hieronder noemen we de vijf grote voordelen van laadstations voor elektrische auto’s vanuit het oogpunt van de bewoners.

Direct daarop volgens noemen wij de 5 voordelen vanuit het perspectief van de VvE als orgaan, zoals waardeverhoging en extra inkomsten. Er is ook een 11e gemeenschappelijk pluspunt!

 1. Gemakkelijk opladen zonder zorgen over kabels

  Huiseigenaren laden hun elektrische auto’s op bij hun eigen laadpaal, zonder zich zorgen te maken over kabels die door gemeenschappelijke ruimten of buiten op straat lopen.

 2. Tijdsbesparing

  Huiseigenaren kunnen eenvoudig hun auto opladen door de autostekker in het laadstation bij hun eigen parkeergarage of parkeerplek te steken. Zo besparen ze tijd.

 3. Verminderde afhankelijkheid van openbare laadpunten

  Huiseigenaren zijn niet meer afhankelijk van openbare laadpunten, die mogelijk bezet zijn of zich op een (aanzienlijke) loopafstand bevinden.

 4. Toename van het aantal potentiële bewoners

  Het aanbieden van meerdere laadpalen maakt het appartementencomplex aantrekkelijker voor potentiële bewoners die een elektrische auto bezitten. Hierdoor wordt het wonen in het complex aantrekkelijker.

 5. Toekomstbestendigheid

  De VvE die laadpalen aanschaft toont betrokkenheid. De elektrische auto en de hybride auto winnen samen snel aan populariteit en de komende jaren komen er steeds meer bij. De VvE doet er goed aan om – vooruitkijkend naar de stijgende vraag – voldoende laadpalen te plaatsen. Dit maakt het complex toekomstbestendig.

Het kopen van laadpalen door de VvE levert de leden dus veel voordelen op. Maar er zijn meer voordelen vanuit een ander perspectief: die van de VvE als orgaan. Die gaan wij hieronder benoemen.

 1. Waardeverhoging van het vastgoed

Het aanbieden van een laadinfrastructuur in het wooncomplex verhoogt de waarde van de woningen. Met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen zullen potentiële kopers eerder geneigd zijn om te kiezen voor een woning met voldoende laadfaciliteiten.

 1. Verbeterde concurrentiepositie

Het hebben van laadpalen maakt het appartementencomplex aantrekkelijker voor potentiële, nieuwe bewoners. Het is inmiddels een belangrijk verkoopargument! De VvE onderscheidt zich hiermee van andere appartementencomplexen die geen laadinfrastructuur (of beperkt) aanbieden.

 1. Extra inkomstenbron

VvE’s kunnen ervoor kiezen om een vergoeding te vragen voor het gebruik van de laadpalen. Zo ontstaat er een extra inkomstenbron. Dit kan ook worden gedaan voor onderhoud verbeteringen of andere gemeenschappelijke doeleinden op het gebied van verduurzaming.

 1. Milieuvriendelijk imago

Door laadpalen te installeren, toont de VvE betrokkenheid bij duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dit levert positieve publiciteit en trekt bewoners aan die waarde hechten aan groene initiatieven.

 1. Klanttevredenheid en klantbehoud

Voor bewoners die al elektrische voertuigen hebben of van plan zijn er een aan te schaffen, biedt de aanwezigheid van laadpalen gemak en comfort. Dit bevordert de tevredenheid van de bewoners en moedigt aan om langer in het complex te blijven wonen.

 1. Bonuspluspunt van laadstations: lagere energiekosten!

Misschien denk je er zelf niet zo snel aan of verwacht je het niet: maar de plaatsing van oplaadpunten bij de parkeerplaatsen of in de parkeergarage van een vomplex, helpt ook om de energierekening te verlagen. “Hoe dan? Er wordt juist méér elektra gebruikt”, denk je wellicht. Dat leggen wij je in de volgende alinea uit.

Zonnepanelen in combinatie met laadpalen

Veel VvE’s zijn (ook) bezig – of ze hebben inmiddels al – met de aanschaf van zonnepanelen. Want ook daarmee ben je als VvE duurzaam bezig. Gaat de VvE zonnepanelen combineren met laadpalen dan wordt het ’tanken’ van stroom extreem voordelig. Wij hebben er een artikel over geschreven: zonnepanelen en laadpalen combineren.

Met zonnepanelen bespaart de VvE zelf op lange termijn op de elektriciteitskosten van het laden van elektrische auto’s!

Laadstations kopen door VvE

Deze voordelen moet jullie als VvE toch wel overtuigen! En misschien zijn jullie al van plan om laadstations te kopen. Begrijpelijk, want in 2023 stijgt het marktaandeel elektrische auto’s tot 25% en in 2024 ligt dat aandeel naar verwachting op 35% of hoger. Dat betekent dat je als VvE eigenlijk gedwongen bent om hier op in te springen. Dan komt de volgende vraag: hoe pakken we dat als VvE dan aan?

Heeft een VvE toestemming nodig van bewoners om laadstations te plaatsen?

Voor het plaatsen van laadstations in een appartementencomplex heeft een VvE doorgaans toestemming nodig van de bewoners. Dit komt doordat er wijzigingen aan gemeenschappelijke ruimten en de elektrische infrastructuur nodig zijn. Er moet namelijk genoeg stroomcapaciteit zijn, zodat elke elektrische auto (tegelijkertijd) kan laden.

In de meeste gevallen worden de oplaadpunten aangesloten op de gemeenschappelijke stroomvoorzieningen van parkeergarages. Een toekomstbestendige toepassing voor het plaatsen van laadpalen is de laadpaal ringleiding.

Houd er rekening mee dat de besluitvoering een langdurig proces kan zijn.

VvE’s zijn zelf verantwoordelijk voor veiligheidsprotocollen bij laadstations. Dat geldt ook op het houden van toezicht van regelmatige controle en het onderhoud van elke laadpaal.

Informeer eerst jezelf als VvE-beheerder goed en dan de bewoners!

Wij adviseren alle VvE’s met klem: bereid je als VvE goed voor op alle mogelijke vragen, bezwaren, kosten en zorgen over brandgevaar die jullie bewoners kunnen hebben.

Bij elke VvE gaat het over meer dan één laadpaal of een enkele wallbox plaatsen. Het gaat direct om veel meer laadunits. Dat stelt eisen aan elektrische installaties. Die zijn daar wellicht nog niet adequaat op ingericht. De leden kunnen daarom hun zorgen uiten op het gebied van veiligheid en kosten. Want dekken de fondsen de aanpassingen niet voldoende dan worden die kosten doorberekend aan de bewoners.

Laadpalen die je als VvE op het eigen parkeerterrein of in de parkeergarage gaat realiseren, roepen ook vragen op over kosten en stroomverbruik. Dat betekent dat bewoners goed geïnformeerd moeten worden over de voordelen van een eigen laadpaal, de kostenverdeling en de impact.

Open communicatie met VvE-leden

Open communicatie, transparantie en overleg zijn dus erg belangrijk. Daarmee gaat de VvE draagvlak creëren. Bekijk ook eens het stappenplan: zo regel je als VvE een laadpaal kopen.

Het geldt ook andersom: als een bewoner een oplaadpunt wil hebben op de eigen parkeerplaats, dan heeft deze ook toestemming nodig van de algemene ledenvergadering van de VvE.

Via de wet notificatieregeling-oplaadpunten-VvE kan iedere woningeigenaar zelf (onder bepaalde voorwaarden) een laadpaal of oplaadpunt plaatsen op een door de VvE beheerde parkeerplaats. Het enige wat de bewoner verplicht is te doen, is de VvE in te lichten. Makkelijker is het om het als VvE in één keer goed te organiseren.

Verdiep je als VvE in wetgeving en veiligheid

Raadpleeg ook de lokale wetgeving en vraag advies aan een erkende installateur. Bij voorkeur een installateur die ook veel ervaring heeft met de eisen die de brandweer stelt met betrekking tot brandveiligheid in parkeergarages.

Laadsnel.nl heeft die ervaring. Maar heeft ook kennis van juridische en veiligheidsaspecten en andere specifieke vereisten en procedures.

Jullie VvE kan altijd vrijblijvend advies vragen! Je leest meer over de wetgeving die de overheid per 1 juli 2023 heeft laten ingaan op de pagina ‘Nieuwe wetgeving oplaadpunten parkeergarages‘.

BUTTON: Neem contact op met Laadsnel.nl

Veelgestelde vragen over laadpalen bij een appartement of complex

Kunnen wij als VvE ook een slimme laadpaal laten installeren?

Slimme laadpalen zijn perfect voor VvE’s omdat je hiermee het hele laadproces op afstand kunt regelen en ervoor kunt zorgen dat alle bewoners hun voertuig veilig kunnen opladen. Laadsnel.nl heeft ruime ervaring in het helpen van VvE’s bij het selecteren, installeren en onderhouden van de meest geschikte oplossingen voor elke specifieke situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Is er subsidie van toepassing bij VvE’s voor laadpalen?

Er zijn subsidies beschikbaar voor VvE’s. De subsidie is afhankelijk van het type installatie dat de VvE gaat installeren en de gemeente. Raadpleeg ook de website van je gemeente voor meer informatie over mogelijke subsidies. Je leest er ook meer over in ons artikel ‘subsidies voor laadpalen‘.

Als je hulp nodig hebt of vragen hebt? Aaarzel dan niet om vandaag nog contact met Laadsnel.nl op te nemen! Ons team staat klaar om jullie VvE te helpen en alle vragen te beantwoorden.

Kan ik als particuliere bewoner van een appartementencomplex zelf ook subsidie krijgen?

Particuliere bewoners kunnen ook in aanmerking komen voor subsidies. De exacte subsidie hangt af van het type installatie en de gemeente.

Laadsnel.nl heeft ruime ervaring in het helpen van eigenaren van appartementencomplexen en met de installatie van oplaadstations. Voordat je een laadpaal aanschaft, kunnen wij je voorzien van de nodige informatie en advies!

Je vindt meer vragen en antwoorden op onze pagina veelgestelde vragen over een laadpaal kopen.

Waar kunnen wij als VvE het beste een laadpaal kopen?

Laadsnel.nl is een uitstekende optie voor VvE’s die laadpalen willen bestellen. Bovendien hebben wij een ervaren team beschikbaar dat stap voor stap begeleiding biedt tijdens het hele proces: van het kiezen van het juiste product tot deskundige installatie en onderhoud! Lees ook het artikel: hoe als VvE om te gaan met BTW bij laadpalen kopen.

Kan Laadsnel.nl ook zorgen voor het onderhoud van de laadpaal?

Laadsnel.nl helpt VvE’s aan de juiste onderhoudscontracten zodat ook het periodiek onderhoud van de (zware) elektrische installaties wordt uitgevoerd. Wij vertellen je hier graag meer over. Maak in dat geval een vrijblijvende afspraak of mail ons.

Lees ook onze klantcase: VvE Hortus laadoplossing.

Hoe rekenen wij als VvE de verbruikskosten per bewoner uit?

Er zijn twee mogelijkheden om te weten wie welke laadpaal gebruikt en voor hoe lang. Optie één is: een laadpas. De pas houdt bij hoeveel stroom er wordt gebruikt en belast dit door aan de gebruiker. Een externe partij int het geld. De incasso’s worden verrekend met het bedrag dat de VvE moet betalen.

In het tweede geval wordt het stroomcontract van de VvE gebruikt om de stroom te leveren. Slimme laadpunten factureren automatisch: de elektrisch rijder betaalt een laadprijs aan de laadpuntleverancier. Daarnaast is een prijs per kWh afgesproken dat de leverancier aan de VvE betaalt. De laadpuntleverancier betaalt de VvE het verschuldigde bedrag periodiek uit.

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met onze adviseur laadoplossingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact