- Wetgeving
Update: 5-9-2023
Met het wetsvoorstel Notificatieregeling oplaadpunten Verenigingen van Eigenaren wordt het plaatsen van een laadpaal voor elektrische auto’s bij je appartement een stuk eenvoudiger. Maar wat houdt de wet in? En wat betekent het voor jou als VvE-bestuurder? We leggen het stap voor stap uit.
Wat houdt de notificatieregeling oplaadpunten VvE’s precies in?
Het belang van verduurzamen wordt steeds groter voor VvE’s. Toch kan het soms lastig zijn om tot concrete afspraken te komen. De overheid wil dat proces versnellen. Daarom nemen zij zoveel mogelijk belemmeringen weg voor het uitvoeren van duurzame initiatieven. Een voorbeeld daarvan is de Notificatieregeling Oplaadpunten voor Verenigingen van Eigenaren. Met dit wetsvoorstel kan iedere woningeigenaar straks zelf (onder bepaalde voorwaarden) een laadpaal of oplaadpunt plaatsen op een door de VvE beheerde parkeerplaats. En het enige wat de bewoner hoeft te doen, is de VvE in te lichten.
Wat verandert er in de besluitvorming?
De notificatieregeling oplaadpunten verandert de gebruikelijke gang van zaken binnen VvE’s, waarbij een bewoner een voorstel doet en de leden stemmen over de uitvoering en financiering in een ALV. In plaats daarvan kan een bewoner met een elektrische auto een werkplan indienen voor een laadpaal. Hierin zet hij of zij details over de aansluiting van de laadpaal en het gebruik ervan. Wanneer het voldoet aan de voorwaarden van de notificatieregeling, en eventueel nog wat kleine aanvullende eisen vanuit de VvE, dan krijgt de bewoner toestemming om de laadpaal te plaatsen. Zo staat er binnen no-time een (privé) laadpaal op VvE-grond.
Kun je als VvE een laadpaal weigeren?
De notificatieregeling oplaadpunten geeft je als VvE minder zeggenschap over het plaatsen van laadpalen op je terrein. Je kunt geen enkele aanvraag meer weigeren, zolang het voldoet aan de wettelijke eisen. En dat leidt tot terechte zorgen bij veel VvE’s. Want is er dan wel voldoende aandacht voor brandveiligheid? Hoe zit het met exclusief gebruik van de laadpaal? Hoe worden de kosten verdeeld? En hoe ga je om met andere bewoners die elektrisch (willen) rijden? Met de wet in aantocht is dit hét moment om een goed plan te ontwikkelen voor jouw VvE. Zo voorkom je wildgroei aan individuele laadpalen en creëer je een waardevolle én toekomstbestendige oplossing voor zoveel mogelijk bewoners.
Hoe bereid je je goed voor op de notificatieregeling oplaadpunten?
Als VvE is het belangrijk om de volgende stappen te zetten:
- Onderzoek hoeveel vraag er is
- Zoek uit hoeveel elektrische auto’s er zijn bij bewoners en hoeveel er de komende jaren bijkomen. Daarmee krijg je een goed beeld van het aantal laadpalen dat noodzakelijk is.
- Onderzoek mogelijke oplossingen en investeringen
- Blijven kosten behapbaar? En hoe kun je dit slim financieren? De experts van Laadsnel helpen graag bij het vinden van de meest voordelige financieringsvorm.
- Bepaal de voorschriften in het huisreglement
- Aan welke voorwaarden moet jullie oplossing voldoen? En welke veiligheidsvoorschriften gelden er? Zorg samen in de ALV voor de juiste aanpassingen van de reglementen.
- Ontwikkel een voorstel
- Stel samen een voorstel op, zoals een individuele eigenaar ook zou doen, waarin je de aanschaf en plaatsing van de laadpalen tot in detail uitwerkt.
Update: 5-9-2023
Met de nieuwe ”VvE-versnellingsagenda verduurzaming – Actiepuntenlijst en planning” is ook duidelijk geworden dat er in 2023 nog een ”Vervolgonderzoek uitbreiding notificatieregeling oplaadpunten en overige knelpunten” komt. Dit kan ervoor zorgen dat de notificatieregeling als snel uitgevoerd gaat worden.
Hulp nodig van een deskundig adviseur?
Er komt door de notificatieregeling oplaadpunten veel op je af als VvE-bestuurder. Je wil in die hectiek een afgewogen keuze maken en een verstandige investering doen. De deskundige adviseurs van Laadsnel staan hierin voor je klaar. Wij helpen je een laadoplossing op maat creëren. Een oplossing die géén grote investering vraagt, waarbij de gebruiker betaalt en waarbij je zeker bent van goed onderhoud en beheer.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op en we vinden de oplossing die bij jouw VvE past!
Externe bronnen:
officiële publicatie overheid.nl