Een laadpaal binnen jouw VvE?
Snel, simpel en zonder gedoe!

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en ook in Nederland wint de elektrische auto terrein. Heeft jouw VvE nog geen laadpalen of te weinig? Laadsnel.nl® biedt een unieke oplossing! Laden zoals op straat zonder grote investering.

 • Géén investeringskosten
 • Wie gebruikt, die betaalt!
 • Geen gedoe met administratie en beheer

✔️ Nu extra aantrekkelijk met de SVVE-subsidie
✔️ Binnen 7 dagen een offerte

Laadpalen voor VvE?
Doorloop dit stappenplan!

Heeft jouw VvE behoefte aan laadpalen in/op de algemene parkeervoorziening? Dan heb je natuurlijk te maken met heel veel wetgeving, je mede-bewoners en een beschikbaar budget. Laadsnel neemt je stap voor stap mee waar je aan moet denken en geeft handige tips. Lees snel verder!

Fase 1
Voorbereiding en advies laadpalen VvE

Stap 1
Aan de slag

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en ook in Nederland wint de elektrische auto terrein. Het heeft een gunstig effect op de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en klimaat. Dus beter voor jezelf én het milieu. Heeft jouw VvE behoefte aan laadpalen? Lees dan snel verder!

Stap 2
Behoefte en draagvlak laadpalen VvE

Voordat er ook maar een spreekwoordelijke schop de grond in gaat, is het belangrijk om te weten wat de behoefte nu en in de toekomst is binnen jouw VvE. We bieden daarvoor een handige enquete, die je kunt laten invullen door je medebewoners. Zo breng je gemakkelijk en snel behoefte én draagvlak in kaart. De basis voor verdere stappen.

Stap 3
Huidige situatie

De behoefte is in kaart gebracht en het is duidelijk hoeveel laadpunten er moeten komen, zowel op dit moment als de prognose van laadbehoefte in de toekomst. Dan is het belangrijk om te kijken op de locatie, hoe ziet de infrastructuur eruit. Gaat het om een parkeergarage of buitenterrein? Hoe zit het met de netaansluiting?

We raden aan om hiervoor een onafhankelijk adviesrapport op te laten stellen. Zo heb je als VvE een goed onderbouwd advies liggen, op basis waarvan je offertes kunt aanvragen en een leverancier selecteren.

Fase 2
Uitwerking laadpalen VvE

Stap 4
Planvorming

Op basis van een onafhankelijk adviesrapport of door advies van leveranciers, bepaal je in de planvormingsfase welk type laadinfrastructuur voor jouw VvE geschikt is. Welke techniek komt hierbij kijken en hoe zit het met brandveiligheid?

Daarnaast moet in beeld worden gebracht hoe de financiering gaat verlopen. Welke kosten komen voor rekening van de VvE, welke voor de gebruiker? Alles hangt hierbij af van de leverancier. Via de All-in oplossing van Laadsnel zijn er géén investeringskosten Wie gebruikt, die betaalt!

Stap 5
Leverancier keuze

Op basis van de huidige situatie, de behoefte en de planvorming, is de volgende stap om een leverancier te selecteren. Op basis van de aanvraag zal de leverancier een offerte uitbrengen. Het is hierbij van belang dat de leverancier op locatie komt, als er geen adviesrapport ligt. Zo kun je appels met appels vergelijken.

Stap 6
Besluitvorming VvE

Na het aanvragen van alle adviezen en offertes, is het tijd voor de besluitvorming binnen de VvE. Voor welke laadoplossing wordt gekozen en welke leverancier gaat het werk uitvoeren?

Denk bij deze besluitvorming goed na over de huidige situatie, maar ook de toekomst. Moeten er nog laadpalen bijkomen, wat is de behoefte nu en later?

Fase 3
Realisatie en beheer Laadpalen

Stap 7
Realisatie

Is de keuze voor een leverancier gemaakt, dan worden de contracten ondertekend en kan er gestart worden. Gemiddeld start bij Laadsnel de realisatie binnen 4 tot 6 weken.

Stap 8
Onderhoud en beheer

Laadsnel levert een complete laadoplossing. Dat houdt in dat we ook het periodiek onderhoud verzorgen van deze (zware) elektrische installatie. En is er iets mis, dan lossen wij het op! Kortom, de VvE heeft nergens omkijken naar.

Let op bij de leverancierkeuze en contractvorming hoe het onderhoud en beheer is geregeld.

Stap 9
Uitbreiding

Uitbreiding van laadpunten kan in de toekomst een behoefte zijn. Bij Laadsnel.nl krijgen alleen bewoners die nu een laadpunt willen krijgen die geïnstalleerd. Maar Laadsnel bereidt alle parkeerplaatsen voor om hier te kunnen laden. Zo is een nieuw laadpunt gemakkelijk en binnen twee weken geregeld.

Tot die tijd zijn er voor degene zonder eigen laadpunt geen kosten.

De Laadsnel laadpaal oplossing:

Benieuwd naar de Laadsnel oplossing voor laadpunten in of rond jullie wooncomplex?
Bekijk onderstaande video met uitleg.

Dé all-in oplossing voor laadpalen in een VvE

Laadsnel biedt een unieke all-in oplossing voor een laadpaal op je eigen parkeerplaats. Een simpele en snelle oplossing voor iedere VvE met een behoefte voor laadpalen.

 • Géén investeringskosten
 • Wie gebruikt, die betaalt!
 • Iedereen kan meedoen, nu of later
 • Mogelijk vanaf 1 laadpaal
 • Binnen 6 weken na aanvraag geplaatst

De techniek van Laadsnel

De techniek achter de laadpalen van Laadsnel? Marcel is onze expert en hij legt graag uit hoe over onze veilige en toekomstbestendige oplossing!

Veelgestelde vragen

We krijgen veel vragen over onze laadoplossing. Denk aan kosten, (brand)veiligheid) en contracten. Ontdek of jouw vraag en antwoord tussen onze veelgestelde vragen staat.

Toolbox voor VvE's

Zit je als VvE nog in het beslissingsproces over de aanschaf/installatie van laadpalen? Wij hebben een handige toolbox samengesteld waar je gebruik van kunt maken.
 • Alle vragen

Veel gestelde vragen over laadpalen voor een VvE

Wetgeving laadpalen VvE, hoe zit dit?
 1. Initiatiefrecht: Bewoners hebben het recht om een laadpaal te plaatsen, maar dit moet wel goedgekeurd worden door de VvE. Dit is geregeld in het Burgerlijk Wetboek, waarin staat dat eigenaren veranderingen mogen voorstellen aan de gemeenschappelijke delen van het pand.
 2. Aanpassingen aan de infrastructuur: Als het nodig is om significante aanpassingen te maken aan de gemeenschappelijke infrastructuur van de VvE (zoals het elektriciteitsnet), moet er toestemming zijn van de VvE. Dit kan betekenen dat een meerderheid van de stemmen nodig is tijdens de VvE-vergadering.
 3. Veiligheid en normen: Installaties moeten voldoen aan de Nederlandse veiligheidsnormen en richtlijnen voor elektrische installaties. Het is belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde professional.
Zijn laadpalen verplicht voor VvE's bij nieuwe en gerenoveerde woongebouwen?

Ja, bij nieuwe woongebouwen en bij renovatie is het verplicht om laadpalen te installeren bij de parkeerplaatsen. Net zoals bij bedrijfspanden moet er minimaal één laadpaal per 10 parkeerplaatsen zijn. Deze verplichting geldt zowel voor parkeergarages als voor parkeerplaatsen in de buitenlucht.

Is het aan te raden voor VvE's om te plannen voor een uitbreidbare laadinfrastructuur?

Ja, het is sterk aan te bevelen om ervoor te zorgen dat de infrastructuur zo is ontworpen dat het aantal laadvoorzieningen in de toekomst eenvoudig kan worden uitgebreid. Er wordt verwacht dat de vraag naar meer laadpunten in de toekomst aanzienlijk zal toenemen.

Wat is het minimumaantal laadpalen dat vereist is per aantal parkeerplaatsen voor VvE's?

Er moet minimaal één laadpaal per 10 parkeerplaatsen worden geïnstalleerd. Deze norm is vastgesteld om te voldoen aan de groeiende behoefte aan oplaadfaciliteiten voor elektrische voertuigen in woongebieden.

Wie is verantwoordelijk voor de kosten van installatie van laadpalen bij een VvE?

De kosten voor de installatie van de infrastructuur worden meestal gedragen door de VvE, tenzij anders overeengekomen. Soms kan de eigenaar van een elektrische auto ook een bijdrage leveren, afhankelijk van de interne afspraken binnen de VvE.
De kosten voor de laadpaal / laadpunt worden meestal gedragen door de bewoner.

Laadsnel heeft een all-in oplossing waar nog de VvE nog de bewoner betaald voor de inverstering.

Kan elke parkeerplaats binnen een VvE worden uitgerust met een laadpaal?

Dit hangt af van de technische mogelijkheden en de beschikbare infrastructuur. In bijna alle gevallen is het nodig om een energiebeheersysteem te installeren om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Hiermee kunnen er veel meer auto’s laden dan verwacht.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het installeren van laadpalen voor VvE's?

De belangrijkste voordelen zijn de verhoging van de waarde van het vastgoed, het bevorderen van duurzaamheid, en het tegemoetkomen aan de groeiende vraag van bewoners met elektrische voertuigen.

Hoe gaat een VvE te werk om laadpalen te installeren?

Het proces begint meestal met het aanvragen van offertes bij gespecialiseerde bedrijven, het verkrijgen van goedkeuring van de leden tijdens een VvE-vergadering, en het plannen van de installatie. Doorloop de stappen hierboven.

Zijn er subsidies beschikbaar voor VvE's die laadpalen willen installeren?

Er zijn subsidies beschikbaar voor de installatie van laadpalen.

Hoe zorgt een VvE voor het onderhoud en beheer van de geïnstalleerde laadpalen?

Onderhoud en beheer van laadpalen kunnen worden uitbesteed aan het bedrijf dat de laadpalen heeft geïnstalleerd of aan een gespecialiseerde beheerder. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verantwoordelijkheden en kosten.

Laadsnel biedt altijd jaarlijks onderhoud aan op laadpunten voor vereniging van eigenaren.

Kunnen niet-leden van de VvE gebruikmaken van de laadpalen?

Dit hangt af van het beleid van de VvE. Sommige VvE’s kiezen ervoor om de laadpalen open te stellen voor externen, bijvoorbeeld tegen betaling, terwijl andere ze exclusief voor hun leden houden.

Laten we stellen dat daarin alles mogelijk is.

Hoe kan een VvE de installatie van een laadpaal aanvragen?

De procedure begint gewoonlijk met een aanvraag door een of meerdere leden van de VvE. Deze aanvraag moet dan besproken worden tijdens een VvE-vergadering, waar een besluit genomen wordt op basis van de stemmen van de leden. Het is raadzaam om vooraf offertes en technische informatie te verzamelen om een goed geïnformeerde discussie en besluitvorming te faciliteren.

Deze vragen bieden een basisoverzicht van de wetgeving en procedures rondom het installeren van laadpalen bij VvE’s. Voor de meest actuele en specifieke informatie is het altijd slim om professioneel advies in te winnen.

Stel ons je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact