Hoe omgaan met bestaande laadpalen in de parkeergarage van de VvE?

Het beheer van bestaande laadpalen in parkeergarages van VvE’s is een belangrijk onderwerp, vooral in het licht van de nieuwe Bbl-regelgeving die vanaf begin 2024 van kracht wordt. VvE’s die al toestemming hebben gegeven voor individuele laadpalen kunnen voor uitdagingen komen te staan wanneer ze willen overstappen op een collectief systeem. In deze context is het essentieel om te weten hoe je met de bestaande laadpalen omgaat.

Laten we eerst even kijken naar de basis. Wat zijn de regels, welke problemen door de individuele laadpalen en waarom een collectief systeem.

Nieuwe regels voor oplaadpunten in parkeergarages

De nieuwe regels voor oplaadpunten in parkeergarages zijn gericht op het verminderen van brandrisico’s en het vergemakkelijken van brandweerinterventies. Ze gelden zowel voor nieuwe als bestaande gebouwen. Enkele belangrijke eisen zijn:

  • Mode 3 of Mode 4: Oplaadpunten moeten van dit type zijn vanwege betere brandbeveiliging.
  • Uitschakelsysteem: Een systeem waarmee alle oplaadpunten tegelijkertijd kunnen worden uitgeschakeld, waardoor de brandweer veiliger kan werken.
  • Duidelijke signalering: Bij de ingang van de parkeergarage moet worden aangegeven waar de oplaadpunten zich bevinden en hoe het uitschakelsysteem werkt.

Voor meer informatie over de nieuwe omgevingswet en de regelgeving die betrekking heeft op laadpunten en brandveiligheid in parkeergarages, kun je dit artikel raadplegen.

Problemen met individuele laadpalen

Individuele laadpalen zijn doorgaans niet ontworpen voor collectief gebruik. Ze communiceren vaak niet met elkaar, wat leidt tot inefficiënt stroomverbruik. Als iedere eigenaar zijn eigen laadpaal heeft, kan dit het maximale vermogen van de aansluiting overschrijden, wat resulteert in hogere kosten voor de VvE door de noodzaak van het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk.

Collectieve laadsystemen

Collectieve laadsystemen bieden de mogelijkheid om laadpalen te laten communiceren en het vermogen efficiënter te beheren. Dit kan resulteren in minder verzwaring van het elektriciteitsnetwerk en het opladen van meerdere auto’s tegelijk zonder overbelasting. Daarom kiezen veel VvE’s ervoor om bestaande individuele laadpalen te vervangen door een collectief systeem.

Meer informatie over laadoplossingen voor VvE’s, inclusief de keuze tussen individuele en collectieve systemen, is te vinden hier.

Wat te doen met bestaande laadpalen?

Er zijn verschillende opties voor VvE’s die al bestaande laadpalen hebben:

  1. Vervangen door collectieve palen: Dit is vaak de meest efficiënte oplossing. Door alle laadpalen te vervangen door een collectief systeem, kunnen VvE’s een noodstop of centrale afschakeling installeren, wat de veiligheid ten goede komt. Bovendien wordt hiermee het beschikbare vermogen optimaal benut zonder overbelasting van het elektriciteitsnetwerk.
  2. Reserveren van energie/vermogen: Als de bestaande laadpalen niet direct vervangen kunnen (of mogen) worden, kan de VvE een deel van het beschikbare vermogen reserveren voor deze palen en de rest voor het collectieve systeem. Dit is echter een tijdelijke oplossing en beperkt de efficiëntie.

Als het reserveren van energie een tijdelijke oplossing is, zal de VvE op termijn moeten beslissen dat de aansluiting verzwaard moet worden. Deze kosten kunnen soms hoger zijn dan een collectieve oplossing. Als een VvE besluit individuele laadpalen te behouden, kunnen extra veiligheidsmaatregelen worden overwogen, zoals het alsnog toepassen van een noodstop functie.

Meer tips over brandveiligheid in parkeergarages met laadpalen zijn te vinden hier.

Het kiezen voor een collectief systeem is meestal de beste weg vooruit voor VvE’s die een efficiënte en veilige laadoplossing willen bieden. Hoewel het vervangen van bestaande laadpalen in eerste instantie een investering kan lijken, resulteert het uiteindelijk in kostenbesparingen door efficiënter energiegebruik en verminderde behoefte aan verzwaring van het elektriciteitsnetwerk.

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met onze adviseur laadoplossingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact