Kies je voor individueel of collectief?

Laadoplossingen voor VvE’s

Bij het kiezen van laadoplossingen is het voor een Verenigingen van Eigenaren (VvE) belangrijk om met een aantal overwegingen rekening te houden.

Grofweg zijn de volgende drie (technische) opties zijn mogelijk:

  • Een individuele aanpak waarbij de VvE de kaders bepaalt en bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het regelen van de laadpunten en bekabeling.
  • Een collectieve aanpak waarbij de VvE zorgt voor de basisvoorziening en de bewoners zelf het laadpunt regelen.
  • Een complete collectieve aanpak waarbij de VvE voorziet in basisvoorziening (aansluitmogelijkheid) & aanbieder laadinfrastructuur.

Lees snel verder of download onze handige PDF met uitleg!

individueel collectief laadoplossing 2 scaled Laadsnel.nl

Individuele oplossing

In het geval van kleine parkeergarages of -terreinen kan een individuele oplossing voordelen bieden. Er is voldoende elektrisch vermogen beschikbaar, ook met het oog op toekomstige laadbehoeften. Bewoners hebben de vrijheid om het type laadpunt te kiezen dat het beste bij hun behoeften past. Bovendien betekent dit minder werk voorbereiding voor de VvE. Echter bestaat er een risico van (zeer) ongelijke kostenverdeling onder bewoners bij uitbreiding, wat tot mogelijke spanningen kan leiden. Daarnaast is er beperkte optimalisatie van het energieverbruik en is de collectieve aanpak mogelijk onvoldoende toekomstbestendig als de capaciteit niet voldoende is voor alle bewoners. Ook is er minder controle over de veiligheid, en zowel de bewoners als de VvE hebben meer werk te verrichten.

Collectieve basisvoorziening

Aan de andere kant kan een collectieve basisvoorziening geschikter zijn voor parkeergarages of -terreinen met individuele parkeerplaatsen. Er is vaak voldoende elektrisch vermogen beschikbaar, ook met het oog op toekomstige laadbehoeften. Bewoners hebben de keuzevrijheid om het type laadpunt te kiezen dat ze willen gebruiken, en alle elektrische rijders kunnen laden. De kosten worden gelijk verdeeld onder de elektrische rijders. Echter, er is beperkte optimalisatie van het energieverbruik en de individuele aanpak kan minder toekomstbestendig zijn. Er bestaat een kans op een rommelige situatie en de VvE heeft slechts gedeeltelijke grip op de kwaliteit van de installaties. Ook brengt deze aanpak meer werk met zich mee voor zowel de bewoners als het VvE-beheer.

Complete collectieve aanpak

De complete collectieve aanpak is geschikt voor zowel individuele als gemeenschappelijke parkeerplaatsen. Alle elektrische rijders kunnen laden en er is een gelijke kostenverdeling. Door optimalisatie van het verbruik zullen de kosten lager zijn. Daarnaast is deze aanpak het meest toekomstbestendig en is er grip op veiligheidseisen rondom de installatie. Hoewel het beheer minder werk kost voor de VvE zal er wel meer voorbereidingswerk zijn voor de VvE. Een nadeel is dat er geen individuele keuzevrijheid is voor de aanbieder van het laadpunt.

Bij het maken van een keuze tussen een individuele of collectieve aanpak voor laadoplossingen in VvE’s is het belangrijk om deze verschillende aspecten tegen elkaar af te wegen en de specifieke situatie en behoeften van de VvE en haar bewoners in overweging te nemen.

Subsidie voor oplaadpunten advies

Het is mogelijk om als VvE een de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) aan te vragen voor een oplaadpuntenadvies. Een oplaadpuntenadvies is een advies van een deskundig adviseur, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, waarin wordt beschreven hoe een VvE op een toekomstbestendige manier oplaadpunten op de eigen parkeergelegenheid kan realiseren. De adviseur voert een inspectie ter plaatse uit en voorziet het advies indien nodig van een niet-technische samenvatting met alle relevante informatie voor de VvE-leden.

Op zoek naar een collectieve en toekomstbestendige laadoplossing?

Dan kan Laadsnel deze oplossing bieden! Wij bieden een unieke all-in oplossing voor een laadpaal op je eigen parkeerplaats. Een simpele en snelle oplossing voor iedere VvE met een behoefte voor laadpalen.

Bekijk ons handige stappenplan of vraag direct een offerte aan!

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met onze adviseur laadoplossingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact