BTW Verplichting bij Installatie van Laadpalen

Steeds vaker krijgen we vragen over BTW verplichtingen van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). De vragen richten zich voornamelijk op hoe een VvE met BTW dient om te gaan wanneer ze laadpalen installeren volgens ons exploitatiemodel. We hebben daarom dit artikel samengesteld om u te helpen deze complexe kwestie te begrijpen.

BTW verplichting bij installatie van laadpalen

Om een goed antwoord te kunnen geven hebben we contact gezocht met de Belastingdienst die ons het volgende adviseren:

Indien een VvE laadpalen installeert met ons exploitatiemodel, dan is er sprake van een deelname in het handelsverkeer. De VvE is dan verplicht om BTW te factureren over de levering van elektriciteit aan de gebruikers van de laadpalen. Ook al verdient de VvE er niets aan. Dit zou betekenen dat een VvE een ondernemer voor de BTW wordt en dus verplicht is om een BTW nummer aan de vragen. De VvE is verder verplicht om BTW af te dragen aan de Belastingdienst over deze levering van elektriciteit. De Belastingdienst zal deze BTW dan vervolgens weer terugbetalen aan de VvE, per saldo kost het de VvE dus niets.

BTW Afdracht en terugbetaling

Naast het factureren van BTW, is de VvE ook verplicht om BTW af te dragen aan de Belastingdienst over de geleverde elektriciteit. Het goede nieuws is dat de Belastingdienst deze BTW vervolgens weer terugbetaalt aan de VvE. Dus, per saldo kost het de VvE niets.

Adviesgesprek met de belastingdienst

Om zeker te zijn van de BTW-verplichtingen, adviseert de Belastingdienst VvE’s om een adviesgesprek aan te vragen bij het regiokantoor van de Belastingdienst. De Belastingdienst zal dan op individuele basis beoordelen of de betreffende VvE BTW-plichtig is.

Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

Als uw VvE BTW-plichtig wordt bevonden, kunt u mogelijk gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Een VvE komt hiervoor in aanmerking als uw vereniging in Nederland is gevestigd en niet meer dan € 20.000,- omzet maakt in een kalenderjaar.

De voordelen van deelnemen aan de KOR zijn onder andere dat de VvE geen facturen hoeft uit te schrijven en ook geen BTW-aangifte hoeft te doen.

Mocht u hierover vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via info@laadsnel.nl. Wij helpen u graag verder.

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Laadsnel Jeroen 1 Laadsnel.nl

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met Jeroen, onze adviseur laadoplossingen.

Stuur een bericht

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

© 2024 Laadsnel.nl | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.