Verrekenen van (Kwh) kosten voor een laadpaal? Hoe werkt dat?

Hoe de kosten van verbruikte kWh’s (voor de laadpaal) verrekend worden tussen een vereniging van eigenaren (VvE) en de gebruikers van de laadpalen kan soms ingewikkeld lijken. Het proces om deze kosten transparant en eerlijk te verrekenen omvat het sturen van facturen naar de gebruikers van de laadpalen en het opstellen van creditnota’s voor de VvE. We zullen dit proces stap voor stap doorlopen om het duidelijker te maken. En we laten je kennis maken met de all-in laadoplossing van laadsnel.nl

—Dit stappenplan is alleen van toepassing als de VvE de kosten voor aanleg van laadpalen en infrastructuur op zich neemt!

Welke stappen zetten voor het verrekenen van Kwh kosten voor een laadpaal?

Stap 1: Kwh registratie

Om het verbruik van de laadpalen accuraat te kunnen meten, moet er een kWh meter worden geïnstalleerd. Dit systeem houdt bij hoeveel kWh er wordt verbruikt door elke gebruiker. Op basis van deze gegevens kan het juiste bedrag worden berekend dat in rekening moet worden gebracht.

“Een slim laadpaalbeheersysteem kan hier meer inzicht in geven. Belangrijk is wel dat alle laadpalen compatibel zijn met dit beheersysteem.”

 

Stap 2: Facturatie naar gebruikers

Aan het einde van elke maand kan de VvE de verbruiksgegevens gebruiken om gedetailleerde facturen op te stellen voor elke gebruiker van de laadpalen. Deze facturen moeten duidelijk aangeven hoeveel kWh er is verbruikt en tegen welk tarief dit in rekening wordt gebracht.

Bij het opstellen van deze facturen is het belangrijk om een duidelijke en transparante structuur te hanteren. De kosten van de kWh’s moeten gemakkelijk te begrijpen zijn voor de gebruikers, zodat ze geen vragen hebben over waarom ze een bepaald bedrag moeten betalen.

Stap 3: Facturering en Betaling

Nadat de facturen naar de gebruikers zijn gestuurd, is het belangrijk om een duidelijk betalingsbeleid te hanteren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat gebruikers binnen een bepaalde termijn het verschuldigde bedrag moeten betalen.

Zodra de betalingen zijn ontvangen, kan de VvE de inkomsten van de gebruikers gebruiken om de kosten te verrekenen. Het is essentieel dat deze verrekening eerlijk en transparant gebeurt, zodat er geen twijfel bestaat over hoe de betalingen worden toegepast.

Stap 4: Verrekening en opstellen van creditnota’s

Na het ontvangen van de betalingen kan de VvE de verbruikte kWh-kosten verrekenen en creditnota’s opstellen. Het opstellen van creditnota’s is niet alleen een belangrijk onderdeel van het proces, maar ook van groot belang voor een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is immers essentieel dat de VvE de verbruikte Kwh-kosten terugkrijgt. 

Mogelijk moet je nog rekening houden met BTW verplichting bij installatie van laadpalen!


Het verrekenen van de kWh-kosten voor een laadpaal kan complex lijken, maar met de All-in laadoplossing voor VvE’s van laadsnel is dit probleem snel opgelost. Vraag hier meer informatie aan.

 

Verrekenen van overige kosten voor een laadpaal

Naast de kWh kosten die verrekend moeten worden, zijn er nog meer kosten waar rekening mee gehouden moet worden. Dit begint natuurlijk al bij het plaatsen van de laadpaal. Denk daarnaast aan het onderhoud en reparatie van de laadpaal. Wie draagt deze kosten? 

Er zijn ook enkele minder voor de hand liggende kostenposten om rekening mee te houden:

  1. Netwerkbeheerkosten: Om een laadpaal te kunnen gebruiken, moet deze mogelijk worden aangesloten op een netwerkbeheersysteem. Deze systemen stellen de VvE in staat om de laadsessies te monitoren, stroomtarieven te factureren en eventuele storingen te detecteren. De kosten voor het gebruik van zo’n systeem kunnen variëren afhankelijk van de diensten en de omvang van het netwerk.
  2. Communicatiekosten: Laadpalen moeten in staat zijn om te communiceren met een back-endsysteem, bijvoorbeeld via internet of een mobiel netwerk. De kosten voor de communicatie-infrastructuur en de dataverbindingen kunnen bijdragen aan de totale kosten van de laadpaal.
  3. Beheer- en administratiekosten: Het beheren van een laadpaalinstallatie vergt tijd en middelen. Denk hierbij aan het monitoren van de laadsessies, het oplossen van eventuele storingen, het afhandelen van betalingen en het bijhouden van de administratie. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de installatie.
  4. Veiligheid en keuringen: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een laadpaal voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften en dat deze periodiek wordt gekeurd. Deze kosten kunnen bestaan uit de aanschaf van veiligheidsvoorzieningen, zoals brandblussers en noodstopknoppen, en uit de kosten van de keuring zelf.

Kortom, bij het overwegen van de kosten van een laadpaal moeten niet alleen de kWh-kosten in overweging worden genomen, maar ook andere directe en indirecte kosten die verband houden met het plaatsen, onderhouden en exploiteren van de laadpaalinstallatie.

Laadsnel biedt een unieke all-in ontzorg oplossing voor een laadpaal op je eigen parkeerplaats. Een simpele en snelle oplossing voor iedere VvE met een behoefte voor laadpalen. Zonder moeilijke doorberekeningen, beheer en gedoe.

  • Géén investeringskosten 
  • Wie gebruikt, die betaalt! 
  • Iedereen kan meedoen, nu of later 
  • Mogelijk vanaf 1 laadpaal 
  • Binnen 6 weken na aanvraag geplaatst

 

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Laadsnel Jeroen 1 Laadsnel.nl

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met Jeroen, onze adviseur laadoplossingen.

Stuur een bericht

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

© 2024 Laadsnel.nl | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.