SVVE: stimuleren van duurzaamheid en laden binnen VvE’s

De Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) is een belangrijk initiatief van de Nederlandse overheid, gericht op het stimuleren van duurzame ontwikkelingen binnen VvE’s. Deze regeling biedt financiële ondersteuning voor een breed scala aan verduurzamingsmaatregelen, waaronder energieadvies, isolatiemaatregelen, en vanaf 2024, de aanleg van basislaadinfrastructuur voor elektrische auto’s.

Dit artikel verkent de verschillende facetten van de SVVE, met een speciale focus op de mogelijkheden voor het implementeren van oplaadinfrastructuur binnen VvE’s, een steeds belangrijker wordend onderdeel van stedelijke duurzaamheid en de transitie naar elektrisch rijden.

Overzicht van de SVVE

De SVVE is opgezet om VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen. Dit omvat subsidies voor energiebesparende isolatiemaatregelen, duurzame warmteopties zoals warmtepompen en zonneboilers, en vanaf 2024, subsidies voor oplaadpuntenadvies en basislaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. De totale subsidiepot bedraagt € 48,5 miljoen, waarbij de verdeling van de middelen afhangt van de specifieke maatregelen en de omvang van de projecten

Oplaadpuntenadvies en basislaadinfrastructuur

Vanaf 1 januari 2024 kunnen VvE’s subsidie aanvragen voor oplaadpuntenadvies en de aanleg van basislaadinfrastructuur. Dit is een belangrijke stap om de transitie naar elektrisch rijden te ondersteunen. Een oplaadpuntenadvies omvat een inspectie en advies van een deskundige over de meest efficiënte manier om laadpalen in garage’s en op parkeerterreinen van VvE’s te realiseren.

De subsidie voor oplaadpuntenadvies bedraagt 75% van de advieskosten met een maximum van € 1.500. Voor de basislaadinfrastructuur ontvangen VvE’s € 100 per parkeerplaats, met het oog op het veilig en slim laden van elektrische voertuigen

 

Aanvraagproces en Voorwaarden SVVE

Het aanvraagproces voor de SVVE vereist specifieke gegevens en documenten. VvE’s moeten rekening houden met algemene persoons- en bedrijfsgegevens, zoals eHerkenning, KVK-nummer, en bankrekeningnummer. Voor oplaadpuntenadvies zijn onder andere gebouwgegevens, adviseursgegevens en totale kosten nodig. Belangrijk is dat de subsidie vóór de uitvoering of aanschaf van maatregelen aangevraagd moet worden. De beslissing over de subsidieaanvraag wordt binnen 13 weken genomen, en bij goedkeuring ontvangt de VvE het subsidiebedrag of een voorschot.

 

De SVVE biedt een uitstekende kans voor VvE’s om een actieve rol te spelen in de verduurzaming van hun eigendommen en de ondersteuning van elektrisch rijden. Met deze subsidies kunnen VvE’s niet alleen hun gebouwen energiezuiniger maken, maar ook de overstap naar elektrisch vervoer faciliteren. Dit draagt bij aan zowel de vermindering van de CO2-uitstoot als de verbetering van de leefomgeving in stedelijke gebieden. Het aanmoedigen van elektrisch rijden door de aanleg van laadinfrastructuur is een cruciale stap in de richting van een duurzamere toekomst.

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met onze adviseur laadoplossingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact