10 cruciale punten voor een VvE-Vergadering over laadpalen

Als bewoner van een appartementencomplex met een eigen parkeerplaats, sta je mogelijk voor de uitdagende taak om laadpalen voor elektrische auto’s te integreren. Een ledenvergadering is het ideale platform om deze belangrijke stap te bespreken. Hier zijn de 10 cruciale punten om te overwegen voor een succesvolle en toekomstgerichte implementatie van laadpalen.

Nog niet de eerste stappen gezet? Bekijk het stappenplan voor laadpalen in een VvE.

 1. Analyse van de huidige en toekomstige behoeften

Begin met het in kaart brengen van het huidige aantal elektrische auto’s binnen de VvE en projecteer de groei over de komende jaren. Dit helpt bij het bepalen van het aantal benodigde laadpalen.
Een adviesrapport laten opstellen kan je hierbij helpen.

Wil je zelf de eerste stappen zetten? Bekijk dan onze toolbox voor VvE’s.

 1. Keuze van de Laadpalen

Bekijk en verdiep je in verschillende soorten laadpalen in termen van vermogen en snelheid. Kijk naar toekomstbestendige opties die compatibel zijn met een breed scala aan elektrische voertuigen. We hebben auto’s, motoren, welke voertuigen moet je nog meer in overweging nemen om te kunnen laden?

Bij het kopen van de laadpalen met een VvE moet je in overweging nemen dat de laadpalen nu en in de toekomst met elkaar kunnen communiceren. Dit om overbelasting te voorkomen en het beheer van de laadpalen te optimaliseren. Laadpalen kunnen niet vanzelfsprekend met elkaar communiceren. En zijn de laadpalen die je op dit moment koopt, de aankomende 10 jaar nog steeds beschikbaar?

 1. Onderhoud en Duurzaamheid

Bespreek de onderhoudsvereisten van de laadpalen. Zorg voor een plan voor regulier onderhoud om de levensduur en betrouwbaarheid te garanderen. Je wilt dat de laadpalen die je nu koopt niet binnen 5 jaar al defect gaan. Daarom is onderhoud cruciaal voor toekomstbestendige laadpalen.

 1. Kostenverdeling en Financiering

Een eerlijke verdeling van de kosten is essentieel. Overweeg verschillende modellen, zoals een eenmalige bijdrage of een maandelijkse vergoeding. Denk ook na over subsidiemogelijkheden. Hoe is de verhouding van de kosten voor de aanleg van de infrastructuur en de kosten van de laadpalen over de aankomende jaren.
Overweeg de verschillende betalingsopties voor installatie van de laadpalen, zoals pay-per-charge, abonnementen of een integratie in de servicekosten.

De betaling voor de laadpalen is voor de meeste bewoners (zonder elektrische voertuigen) een groot probleem. Dit is waar de laadoplossing van laadsnel komt kijken. Er wordt alleen betaald voor gebruik van de Kwh. Een eerlijke oplossing voor alle bewoners.

 1. Load Balancing en energiebeheer

Load balancing is cruciaal om overbelasting van de aansluiting te voorkomen. Bespreek technologische oplossingen die het energieverbruik efficiënt beheren. Dit is een cruciaal punt voor het toekomstbestendig maken van de laadpalen. In de aankomende 10 jaar zullen er veel elektrische auto’s en laadpalen bij komen. De aansluiting van de VvE moet nu toereikend zijn, maar voor toekomstige groei natuurlijk ook. Zorg voor laadpalen die lang leverbaar zijn en de aankomende jaren met elkaar kunnen communiceren.

 1. Uitbreiding van de aansluiting / meterkast

Bij meer laadpalen kan een uitbreiding van de meterkast nodig zijn. Zorg voor een technische evaluatie en bespreek de financiële en praktische implicaties. Zijn deze kosten nu al meegenomen of is dit iets wat bij laadpaal nr10 ineens om de hoek komt kijken. Erg belangrijk en wordt vaak vergeten.

Maak een schatting wanneer de bestaande meterkast / aansluiting niet meer toereikend is. Wat zijn de bijkomende kosten? Is dit mogelijk met netcongestie?

 1. Plaatsing en toegankelijkheid

Overweeg de beste locatie voor de laadpalen.

Deze moeten zowel toegankelijk als veilig zijn voor alle bewoners. Houd rekening met de afstand tot de elektrische aansluiting en de routing van kabels. Een laadpaal op je eigen parkeerplaats is meestal gewenst, maar bezoekersplekken met laadpalen zijn natuurlijk een prima eerste oplossing.

Stel dan wel duidelijke richtlijnen op voor het gebruik van de laadpalen, zoals maximale laadtijd, prioriteitsregels bij volledige bezetting, en gedragsregels om misbruik te voorkomen.

 1. Beheer en administratie van laadpunten

Bespreek hoe laadpunten worden toegewezen. Worden ze op basis van gebruik toegewezen of krijgt elke bewoner een vaste laadpunt? Dit vereist een transparant en eerlijk systeem. Hoe worden de betalingen voor de kWh geregeld, wie neemt de administratie op zich? Allemaal belangrijke punten die besproken moeten worden voor er gestemd kan worden over laadpalen.

 1. Regelgeving en veiligheid

Zorg ervoor dat alle installaties voldoen aan de geldende regelgeving en veiligheidsnormen. Brandveiligheid is belangrijk. Een koppeling met de brandmeldinstallatie of centrale noodstop moet in gedachten worden genomen. Wat komt er nog meer kijken bij het brandveilig maken van de parkeergarage? Maak het bespreekbaar

 1. Toekomstige uitbreiding en schaalbaarheid

Je hebt nu wel begrepen dat vooruitkijken cruciaal is. Plan vooruit voor eventuele uitbreidingen. Dit kan inhouden dat er ruimte wordt vrijgehouden voor extra laadpalen of dat het systeem modulair wordt opgezet om gemakkelijk te kunnen opschalen.

Wat nu?

De integratie van laadpalen in een appartementencomplex vereist een zorgvuldige planning en overleg binnen de VvE. Door deze tien cruciale punten te bespreken, zorg je voor een efficiënte, duurzame en toekomstbestendige oplossing die ten goede komt aan alle bewoners.

Het is nu aan de VvE om deze punten te bespreken en te implementeren. Begin vandaag nog met plannen en neem de eerste stap naar een goed en toekomstendig laadpaalplan!

 

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met onze adviseur laadoplossingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact