Onderhoud van laadpalen

Laadsnel.nl levert en onderhoudt complete auto-oplaadoplossingen – van enkele laadpalen tot complete laadpleinen – aan bedrijven, woonboulevards én ook aan Verenigingen van Eigenaren. Wij krijgen van deze laatste groep vaak vragen over het aanschaffen en het onderhouden van laadpalen in parkeergarages en op parkeerterreinen van appartementencomplexen. In dit artikel behandelen wij enkele van de vraagstukken waar VvE’s tegenaan lopen.

Laadpaal in parkeergarage appartement

In 2022 reed 1 op de 12 personenauto’s al elektrisch of hybride. In 2023 zal het aantal elektrische auto’s in Nederland alleen maar toenemen. Daarmee neemt ook de vraag naar parkeerplekken die zijn voorzien een laadpaal toe.

Bij het installeren en onderhouden van oplaadpunten op een gemeenschappelijke parkeergelegenheid (zoals een parkeerterrein voor een wooncomplex, bedrijf of kantoor of een parkeergarage) komt veel meer kijken, dan bij een laadpaal voor een elektrische auto in een thuissituatie. Met een eigen laadpaal kunt u waar en wanneer u maar wilt, uw elektrische auto opladen. Woont u in een appartement, dan beschikt u in de meeste gevallen over een parkeerplaats op naam (of huisnummer): ook dan kunt u een eigen laadpaal laten installeren.

Laadpalen plaatsen: een extra uitdaging voor VvE’s

Er komen steeds meer elektrische voertuigen bij. En die moeten ook op gemeenschappelijke parkeerplaatsen kunnen opladen. Het aanschaffen, plaatsen en onderhouden van laadpalen, snelladers of wandopladers, stelt eigenaren van appartementen en flats voor een uitdaging, omdat er verschillende belangen meespelen: die van de bewoner en die van de VvE.

Als een individuele appartementseigenaar een oplaadpunt wil hebben voor een elektrische auto op de eigen parkeerplaats, dan is er toestemming nodig van de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Nu is daar nog een meerderheidsbesluit van de vergadering voor nodig én het zal ook duidelijk moeten zijn wie verantwoordelijk is voor installatie, onderhoud en exploitatie.

Een VvE kan de aanleg van een laadpaal weigeren als een meerderheid van de eigenaren tegenstemt tijdens een ledenvergadering. Gelukkig gaat dat in 2023 veranderen dankzij een aanpassing in de wetgeving middels de ‘Notificatieregeling VvE’s’.

Als VvE laadpalen plaatsen: aandachtspunten

De VvE kan op het parkeerterrein of in de parkeergarage ook als collectief laadpalen laten monteren. Laadsnel.nl zorgt er dan voor dat op er elke parkeerplaats een laadpunt kan komen. In de praktijk betekent dit dat iedereen die een elektrische of hybride auto rijdt, een laadpunt op zijn eigen parkeerplaats krijgt. Zo is niemand afhankelijk van andere partij – die de auto te lang aan de lader laat staan – en worden eventuele conflicten voorkomen.

Na plaatsing is het wel belangrijk dat de VvE een overeenkomst opstelt met de leverancier, betreffende het onderhoud van de oplaadpunten.

Als er extra laadpunten bijgeplaatst moeten worden, dan doet Laadsnel.nl dit kosteloos.
Dit is een onderdeel van onze exploitatieovereenkomst.

Tips voor plaatsen en onderhouden van laadpalen voor VvE’s:

 1. Neem contact op met een erkende leverancier van oplaadpunten voor auto’s in een gemeenschappelijke parkgelegenheid en laat u voorlichten over de te nemen maatregelen.
 2. Laat de elektrische installaties van het complex checken op geschiktheid door een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
 3. Neem contact op met een adviseur van de brandweer over brandgevaar en veiligheidsrisico’s.
 4. Zorg voor een aanrijdbeveiliging van laadpalen.
 5. Zorg ervoor dat er een noodknop beschikbaar is bij calamiteiten om stroom af te sluiten.

Onderhoud van laadpalen bij een appartementencomplex

Parkeren van de elektrische auto en het tegelijkertijd laden ervan is al bij veel VvE-vergaderingen een actueel agendapunt, vanwege de harde groei van het aantal elektrische auto’s. Voor een individuele VvE kan het lastig zijn om de laadinfrastructuur in kaart te brengen omdat iedere parkeersituatie uniek is. Het is dan ook lastig in te schatten wat er nodig is om het te realiseren.

In nieuw te bouwen parkeergarages bij wooncomplexen, wordt via het Bouwbesluit rekening gehouden met een toename van elektrische personenauto’s in de komende jaren. De uitdaging zit hem in de bestaande appartementencomplexen… Daar moeten de bewoners samen – middels de VvE – de locatie van de laadpalen bepalen, het aantal én er moet tegelijkertijd een eerlijke verdeling van parkeerruimte plaatsvinden ten aanzien van de conventionele brandstofauto’s. Ook dient het onderhouden van de laadpalen goed afgesproken te worden met de leverancier!

Welke laadpaal moet u kiezen als er sprake is van een appartementencomplex? En wat is de optimale laadinfrastructuur op het terrein of in de garage van de VvE? U kunt rekenen op de deskundigheid van de specialisten van Laadsnel.nl!

Laadsnel.nl Export 1 Vandaen Foto Video 32 Laadsnel.nl

 

Laadpalen onderhouden: tips voor VvE’s

De VvE moet rekening houden met verschillende aspecten bij het opstellen van de overeenkomst tot plaatsing, jaarlijks onderhouden en controleren van de laadpalen.

Waar moet men op letten bij het controleren en onderhouden van laadpalen?

 1. Ten eerste is het belangrijk dat er voldoende capaciteit aanwezig blijft voor iedereen die zijn elektrische auto tegelijkertijd wil opladen, aangezien de oplaadtijd meerdere uren kan duren.
 2. Ten tweede moet ook rekening worden gehouden met onderhoud en reparaties om de veilige en correcte werking van het laadstation of de laadstations te garanderen.
 3. In het servicecontract moet zijn opgenomen dat inspectie van de laadpunten en het onderhoud minimaal éénmaal per jaar wordt uitgevoerd.
 4. Let erop dat in het contract de voorwaarden worden opgenomen voor het vervangen van een defecte laadpaal.
 5. Staat in het servicecontract dat de leverancier kosteloos extra laadplaatsen plaatst indien wenselijk?
 6. Worden de laadpalen intensief gebruikt? Vraag dan advies aan een gespecialiseerd bedrijf om te bepalen hoe vaak de oplaadpunten moeten worden onderhouden en geserviced.
 7. Let op dat de belangrijkste onderhouds- en servicewerkzaamheden in het onderhoudscontract zijn opgenomen: het schoonmaken en controleren van de stroomaansluiting, testen van de werking van het oplaadsysteem en het zo nodig vervangen van onderdelen.

Door ervoor te zorgen dat de installatie en het onderhoud van elektrische oplaadstations goed wordt geregeld door een gespecialiseerde leverancier, zorgen VvE’s ervoor dat hun bewoners profiteren van betrouwbare, veilige en efficiënte auto-oplaaddiensten in hun appartementencomplex. Met de juiste partner kan de VvE er zeker van zijn dat ze kwaliteitsservice krijgen en tegelijkertijd de uitvaltijd op hun terrein minimaliseren!

Meer over all-in laadoplossingen voor VvE’s

Meerdere laadpalen in een flat? Laat ook elektrische installatie onderhouden!

Naast de parkeer- en oplaadvoorzieningen moet de VvE ook oog hebben voor de elektrische installatie in flatgebouwen en de brandveiligheid. Een adequate laadpalenleverancier zal altijd de elektrische installaties schouwen voordat er een offerte wordt uitgebracht.

Met de groei in de komende jaren in elektrisch rijden, kan een upgrade in de elektrische installaties namelijk om capaciteits- en veiligheidsredenen noodzakelijk zijn. De voorschriften en richtlijnen voor het elektrische systeem moeten dus worden onderzocht, evenals de technische capaciteit van het net. En uiteraard stelt de VvE ook zijn eigen eisen, uit het oogpunt van bijvoorbeeld brandgevaar en veiligheid. Daarom is het aan te raden om deskundig advies in te schakelen om de situatie professioneel en nauwkeurig te beoordelen. Ook omdat bij het installeren van meerdere laadstations het belangrijk is, dat er rekening wordt gehouden met de (toekomstige) capaciteit die nodig is om meerdere auto’s tegelijkertijd op te laden.

Verschillende auto’s stellen verschillende eisen aan een laadpunt

Verschillende elektrische voertuigen hebben verschillende niveaus van stroomvereisten. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de lader aan alle eisen en behoeften kan voldoen. Als de capaciteit van de gekozen lader niet overeenstemt met de totale lading die nodig is voor alle voertuigen, zullen de laadsessies worden verstoord of traag verlopen. De beste manier om dit te vermijden is het gebruik van een lader met voldoende stroomcapaciteit en ook voldoende poorten. Hierdoor kunnen alle voertuigen tegelijkertijd opladen zonder enige verstoring of beperking.

De veiligheid van laadpalen

Naast voldoende capaciteit is veiligheid een andere belangrijke factor voor laadpalen. Het is essentieel dat de lader over alle noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen beschikt, zoals beveiliging tegen overspanning en overbelasting. Dit beschermt zowel de voertuigen die worden opgeladen als de mensen die ze gebruiken. Het is ook belangrijk om een lader te kiezen die gecertificeerd is voor veilig gebruik in openbare ruimten, omdat dit de gebruikers gemoedsrust geeft bij het opladen van hun elektrische voertuigen

Conclusie: laadpalen onderhouden VvE’s

Door ervoor te zorgen dat de installatie en het onderhoud van elektrische oplaadstations goed wordt geregeld via een gespecialiseerde leverancier, zorgen VvE’s ervoor dat hun bewoners profiteren van betrouwbare, veilige en efficiënte auto-oplaaddiensten in hun eigen appartementencomplex. Met de juiste partner kan de VvE er zeker van zijn dat ze een kwaliteitsservice leveren aan hun bewoners en tegelijkertijd de uitvaltijd op hun terrein minimaliseren. Laadpaal onderhouden VvE’s

Nieuwe wetgeving oplaadpunten in parkeergarages

Op het gebied van regelgeving vinden er in 2023 twee belangrijke wijzigingen plaats ten aanzien van laadpalen plaatsen voor VvE’s:

 1. Wij haalden het in dit artikel hierboven al even kort aan: in 2023 gaat de ‘Notificatieregeling oplaadpunten voor VvE’s’ in. Link: https://laadsnel.nl/laadpaal-kennis/notificatieregeling-oplaadpunten-vves/
 2. Om ervoor te zorgen dat oplaadpunten veilig worden aangelegd wordt in juli 2023 de regelgeving aangepast. Dat heeft gevolgen voor eigenaren en beheerders van parkeergarages. U leest meer over de nieuwe voorwaarden van oplaadpunten in parkeergarages via deze link: https://www.rvo.nl/nieuws/voorwaarden-oplaadpunten-parkeergarages?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die er zijn voor het plaatsen en onderhouden van laadpalen voor VvE´s? Neem contact met ons op of vraag direct en offerte aan.

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met onze adviseur laadoplossingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact