De verborgen kosten van de Laadpas

Een van de cruciale aspecten van het succesvol gebruiken van een elektrisch voertuig is de toegang tot betrouwbare laadinfrastructuur. Hier komen laadpassen in beeld, want ze spelen een essentiële rol bij het efficiënt opladen van je elektrische auto. In dit artikel gaan we dieper in op wat laadpassen zijn, hoe ze werken en waarom je nog wel eens voor verborgen kosten kan komen.

Wat zijn Laadpassen?

Laadpassen zijn slimme kaarten of mobiele apps waarmee je toegang krijgt tot (openbare) laadstations voor elektrische voertuigen. Ze fungeren als een soort sleutel om laadpunten te ontgrendelen en het oplaadproces te starten. Deze passen bevatten belangrijke informatie, zoals jouw accountgegevens, het type laadstation en de tariefstructuur. Het gemak van laadpassen is dat je niet langer contant geld of creditcards nodig hebt om op te laden; alles wordt geregeld via één handig medium.

Verborgen kosten van het opladen

Naast de standaard kosten voor stroomverbruik tijdens het laden, kunnen laadpassen ook verborgen kosten bevatten. Deze kosten zijn vaak niet direct zichtbaar en kunnen je totale laadkosten aanzienlijk verhogen. Enkele voorbeelden van verborgen kosten zijn:

Starttarieven Laadpassen

Starttarieven zijn de kosten die in rekening worden gebracht zodra je begint met laden. Deze tarieven variëren tussen verschillende aanbieders van laadpassen. Sommige passen hanteren een vast starttarief, terwijl andere een percentage van de totale oplaadkosten in rekening brengen. Het is belangrijk om deze tarieven te begrijpen, omdat ze van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van het opladen van je EV.

Starttarieven kunnen variëren van €0,50 tot €2,00 per oplaadessie.

Roamingkosten Laadpassen

Roamingkosten zijn kosten die ontstaan wanneer je jouw laadpas gebruikt buiten het netwerk van de uitgevende aanbieder. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld in een ander land of regio reist. Het is essentieel om te weten hoe roamingkosten worden berekend en hoe ze van invloed kunnen zijn op je totale laadkosten. Sommige aanbieders hebben partnerschappen met (buitenlandse) laadstationexploitanten, waardoor roamingkosten kunnen worden beperkt.

Roamingkosten kunnen variëren van €0,05 tot €0,25 per kWh.
Deze kosten zijn vaak onbekend en zorgen voor de grootste verassing.

Abonnementsmodellen

Sommige laadpassen bieden abonnementsmodellen aan die EV-rijders kunnen helpen kosten te besparen. Deze abonnementen kunnen verschillende voordelen omvatten, zoals lagere tarieven, gratis oplaaduren of exclusieve toegang tot bepaalde laadstations. Het is essentieel om te onderzoeken welke abonnementen beschikbaar zijn en welke het beste aansluiten bij jouw oplaadbehoeften.

Deze kosten kunnen variëren van €0,00 tot €10,00 per maand.

Dekking en Beschikbaarheid laadpas

De geografische dekking van laadpassen varieert sterk tussen aanbieders. Sommige passen bieden landelijke dekking, terwijl andere zich beperken tot specifieke steden of regio’s. Het is belangrijk om te weten welke laadstations toegankelijk zijn met jouw laadpas en of deze voldoen aan jouw reisplannen. Beschikbaarheid bij drukke laadstations kan ook een punt van zorg zijn, vooral tijdens piekuren.

Vergelijking van Laadpassen

Laten we nu enkele populaire laadpassen vergelijken om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze:

 1. E-Flux: E-Flux biedt een breed scala aan laadoplossingen en heeft een uitgebreid netwerk van laadstations in Nederland. Ze bieden ook abonnementen voor zowel particulieren als bedrijven.
 2. Green Caravan: Green Caravan richt zich op duurzaamheid en biedt groene stroomopties voor EV-rijders. Ze hebben een groeiend netwerk van laadstations met snellaadcapaciteit.
 3. Vandebron: Vandebron staat bekend om hun groene energieaanbod en biedt ook laadpassen voor EV-rijders. Ze streven naar duurzaamheid in alle aspecten van hun dienstverlening.
 4. Eneco: Eneco biedt laadpassen met flexibele tariefstructuren en dekking in meerdere Europese landen. Ze streven naar gebruiksgemak voor hun klanten.
 5. MKB Brandstof: MKB Brandstof richt zich op zakelijke klanten en biedt laadpassen die zowel brandstof als laadkosten kunnen dekken. Dit kan handig zijn voor bedrijven met een gemengd wagenpark.

Kosten in de Praktijk

Laten we een realistisch voorbeeld bekijken. Stel dat je dagelijks 40 kilometer rijdt en je EV een efficiëntie heeft van 15 kWh per 100 kilometer. Als de elektriciteitsprijs €0,25 per kWh is en je laadt bij een laadstation met een starttarief van €1,50, kun je de dagelijkse laadkosten berekenen. Dit soort berekeningen helpt je om de totale kosten van het bezitten en gebruiken van een elektrische auto beter te begrijpen.

Tips voor het kiezen van de juiste laadpas

Bij het kiezen van de juiste laadpas, overweeg de volgende factoren:

 • Dekking en beschikbaarheid in jouw regio.
 • Tariefstructuur en eventuele abonnementsopties.
 • Roamingkosten
 • Klantenservice en gebruiksgemak van de app of kaart.

TIP: Het kan lonen om meerdere laadpassen aan te vragen om goedkoper te kunnen laden.

Het begrijpen van starttarieven, roamingkosten, abonnementsmodellen en dekking is essentieel om de juiste keuze te maken. Vergelijk verschillende laadpassen, reken de kosten in de praktijk uit en kies degene die het beste aansluit bij jouw behoeften. Zo kun je met vertrouwen genieten van je elektrische rijervaring en bijdragen aan een schonere en groenere toekomst.

Op zoek naar een laadpaal voor de VvE? Laadsnel.nl

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met onze adviseur laadoplossingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact