De belangrijkste inzichten uit het Nationaal Laadonderzoek 2023

Het Nationaal Laadonderzoek 2023 is uit, en de resultaten zijn fascinerend! Dit jaarlijkse onderzoek, nu in zijn vierde editie, is het grootste landelijke onderzoek naar de meningen en ervaringen van elektrische rijders. Met bijna 4.000 respondenten dit jaar, zijn de uitkomsten relevanter dan ooit. In dit artikel duiken we in de belangrijkste bevindingen en wat ze betekenen voor de toekomst van elektrisch rijden in Nederland.

Bi-directioneel Laden is de toekomst

Een van de meest opvallende resultaten is dat maar liefst 47% van de elektrische rijders geïnteresseerd is in bi-directioneel laden. Met deze technologie kan de elektrische auto niet alleen stroom ontvangen maar ook terugleveren aan het net. Dit biedt kansen voor meer zelfvoorziening en zelfs geld verdienen door stroom terug te leveren aan het net. De helft van de respondenten is zelfs voorstander van het verplicht stellen van deze functie in nieuwe elektrische auto’s.

Slim laden wint aan populariteit

Slim laden, waarbij de laadtijd en -snelheid worden aangepast aan factoren zoals stroomprijzen en netwerkbelasting, wordt steeds populairder. Hoewel de meeste EV-rijders bekend zijn met het concept, past slechts de helft het daadwerkelijk toe. Dit suggereert dat er nog veel ruimte is voor groei en bewustwording op dit gebied.

Thuis laden blijft favoriet

Thuis laden blijft de meest populaire optie, met 69% van de respondenten die voornamelijk thuis hun auto opladen. Dit wordt hoog gewaardeerd met een rapportcijfer van 9,1. Openbaar laden scoort tussen een 6,7 en een 7,2, afhankelijk van de locatie. Interessant is dat 77% van de thuisladers zonnepanelen heeft, wat bijdraagt aan de populariteit van thuis laden.

Minder knelpunten bij openbaar laden

Het lijkt erop dat de infrastructuur voor openbaar laden verbetert. 32% van de respondenten ervaart geen knelpunten bij het openbaar laden, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van voorgaande jaren.

Range Anxiety is Verleden Tijd

De angst om onderweg met een lege batterij te stranden, lijkt grotendeels verdwenen. 40% van de elektrische rijders hoeft bij geen enkele rit onderweg bij te laden, en 85% laadt maximaal twee keer per maand onderweg op.

Prijstransparantie en dynamische tarieven

Nieuw dit jaar is de focus op prijstransparantie bij openbare laadpalen en dynamische tarieven. De helft van de EV-rijders weet vaak niet wat het laden bij een openbare laadpaal kost, terwijl er een grote behoefte is aan deze informatie. Ook is er een groeiende interesse in dynamische stroomcontracten, vooral onder thuisladers.

Het Nationaal Laadonderzoek 2023 biedt waardevolle inzichten in de trends en behoeften van elektrische rijders. Van bi-directioneel en slim laden tot verbeteringen in openbare laadinfrastructuur, de toekomst van elektrisch rijden in Nederland ziet er rooskleurig uit.

 

Bron:
Download het Nationaal Laadonderzoek 2023 via:
https://elaad.nl/elektrische-rijder-wil-bi-directioneel-kunnen-laden/

 

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met onze adviseur laadoplossingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact