Optimalisatie van Zonnepanelen en Laadpalen voor VvE’s na het einde van de salderingsregeling

Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met zonnepanelen op het dak brengt de aankondiging dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 geheel zal verdwijnen, aanzienlijke veranderingen met zich mee. Dit kan op het eerste gezicht zorgwekkend lijken, maar door slim gebruik te maken van laadpalen kan deze uitdaging worden omgezet in een kans. Dit artikel belicht hoe laadpalen kunnen helpen de financiële impact van het wegvallen van de salderingsregeling te verzachten.

De verandering in de salderingsregeling
De huidige salderingsregeling maakt het voor VvE’s mogelijk om niet-gebruikte zonne-energie terug te leveren aan het net, waarvoor een vergoeding wordt ontvangen die gelijkstaat aan de prijs van de afgenomen stroom. Echter, vanaf 2027 zal deze mogelijkheid verdwijnen, wat betekent dat de financiële voordelen van het overschot aan opgewekte stroom zullen afnemen.

De rol van laadpalen
Met de opkomst van elektrische voertuigen is de vraag naar laadpunten binnen VvE-complexen toegenomen. Het integreren van laadpalen biedt een dubbel voordeel: het faciliteert bewoners die overstappen op elektrisch rijden en zorgt ervoor dat de overdag opgewekte zonne-energie direct kan worden benut voor het opladen van deze voertuigen.

Laden overdag: een financieel slimme zet
Het direct gebruiken van zonne-energie om elektrische auto’s op te laden is een efficiënte manier om energie te verbruiken. Dit verhoogt niet alleen het eigen verbruik van opgewekte zonne-energie maar vermindert ook de afhankelijkheid van het net, wat cruciaal wordt wanneer de salderingsregeling eindigt. Door auto’s overdag op te laden, wanneer de zon het felst schijnt, maximaliseren VvE’s hun energiebesparingen en benutten ze de opgewekte energie optimaal.

De toevoeging van accuopslag
Accuopslag is een andere strategie die VvE’s kunnen overwegen. Door energie op te slaan die overdag wordt opgewekt, kan deze ’s avonds of tijdens piekmomenten worden gebruikt. Dit verhoogt verder het eigen verbruik en vermindert de energiekosten, vooral in een tijdperk zonder salderingsregeling.

Hoewel het verdwijnen van de salderingsregeling een uitdaging vormt, biedt het ook een kans om als VvE innovatieve oplossingen zoals laadpalen en accuopslag te omarmen. Deze technologieën stellen VvE’s niet alleen in staat om energie-efficiëntie te bevorderen, maar ook om een actieve rol te spelen in de energietransitie, waardoor ze voorbereid zijn op de toekomstige energiemarkt.

Door nu actie te ondernemen, kunnen VvE’s zorgen voor een soepele overgang en hun leden blijven voorzien van kosteneffectieve en duurzame energieoplossingen.

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

Afbeelding brochure laadsnel

Download de brochure over de all-in laadoplossing voor VvE's

 

Advies nodig?

Maak via onderstaand formulier een afspraak met onze adviseur laadoplossingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel ons je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact